Gepubliceerd op 01-12-2021
Vanuit de studio in Papendal werd 30 november jl. de Maand van de 1000 Voorbeelden afgesloten op een sprankelende bijeenkomst van het Samen voor een Baan netwerk. Die middag draaide alles om inclusief werkgeven. Van de presentatie van Inclusief Magazine en de bekendmaking van de winnaar van de prijs ‘Inclusief Ondernemer van de regio’ tot de terug- en vooruitblik van Martine Schuijer en Aart van der Gaag. Alexandra Luyk, hoofd communicatie & marketing van Scalabor nam de presentatie van deze middag voor haar rekening.

Jörgen Zegel, arbeidsmarktdeskundige van UWV en verantwoordelijk voor het onderzoek Regio in Beeld schetste de situatie op de arbeidsmarkt. ”Werkgevers met blik op de toekomst”, noemt hij inclusieve werkgevers. “Het aantal mensen in de doelgroep banenafspraak groeit. Het aantal banen binnen de Banenafspraak is gelukkig ook gestaag aan het stijgen. Maar er zijn nog steeds voldoende mensen, die wachten op een baan om te laten zien wat hun talenten zijn. Werkgevers hebben deze mensen nodig.”

Arbeidsmarkt kan niet zonder inclusie
Volgens Zegel doen werkgevers er goed aan om te breder kijken naar het potentieel van mensen. “Kijk naar de mens en wat die persoon kan bieden. Het kan ook helpen om zaken anders te organiseren. En bijvoorbeeld techniek te gebruiken. Dat is geen bedreiging, maar een hulpmiddel. Techniek kan mensen in staat stellen om te werken. Denk aan de inzet van een exoskelet of manieren om samen met robots te werken. De krapte op de arbeidsmarkt blijft aanhouden. We kunnen niet om inclusie, in al zijn verschijningsvormen heen.”

Na de lancering van de derde editie van het magazine Inclusief van de Stichting Inclusief Midden Gelderland, was het tijd voor keynote speaker Toine Klerks, voormalig teammanager van het nationale Rolstoelbasketbalteam. Hij kondigde meteen aan niet over cijfers, maar over emoties te willen praten en over het omgaan met belemmeringen en het vinden van goede samenwerkingsvormen.
“Iedere medewerker heeft een eigen aanpak nodig. Dat is voor mensen met een beperking niet anders. Dit kost een werkgever misschien energie, maar het is een duurzame investering in mensen en het potentieel van nieuwe medewerkers.”

Uitreiking award en presentatie magazine
Hoogtepunt van de middag was de bekendmaking van ‘Inclusief Ondernemer van het jaar 2021’. Cycloon Post & Fietskoeriers ontving de award dit jaar, omdat zij volgens de jury hét voorbeeld zijn hoe je met oog voor medewerkers en bedrijfsvoering een succesvol inclusief beleid kunt voeren.
Bij Cycloon hebben alle medewerkers een ondersteuningsbehoefte. ‘Iedereen weet waarom-ie hier is en dat schept een belangrijke band’, aldus jobcoach Daan Baars, die samen met Nina Bakx, bedrijfsleider Arnhem/Nijmegen Cycloon Post & Fietskoeriers en werknemer Allart Jung, de award in ontvangst nam uit handen van Aart van der Gaag, commissaris en boegbeeld van het project ‘Op naar de 100.000 banen’ (een initiatief van VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland). Tevens is hij inspirator voor de overheid bij hun taakstelling om 25.000 banen voor mensen met een arbeidsbeperking te realiseren. In een voorafgaand vraaggesprek met presentatrice Alexandra Luyk schetste hij al het belang van dit soort verkiezingen en van inclusief werkgeverschap: “Niemand geloofde in de Banenafspraak. Maar het is een succes. En dat allemaal dankzij het type ondernemer dat we vandaag in het zonnetje zetten.” Van der Gaag noemde Cycloon Post dan ook een representant van alle werkgevers, die geloven in inclusie en stemde de jury toe, die had gezegd: “We zochten een bedrijf dat niet alleen over inclusie praat, zelfs niet alleen inclusie doet, maar er ook aan anderen over wil vertellen en zo een ambassadeur wil zijn.”
De award is een initiatief van stichting Inclusief Midden-Gelderland en wordt jaarlijks uitgereikt aan een werkgever in Midden-Gelderland, die zichtbaar en aantoonbaar bijdraagt aan een inclusieve arbeidsmarkt.
De jury bestaat uit bestuursleden van de stichting, waarvan Wim Ludeke voorzitter is. Ludeke: “Elk jaar zien we het aantal voordrachten van inclusief ondernemers toenemen, dat maakt de keuze niet makkelijker. Vorig jaar was Cycloon ook favoriet, vlak achter winnaar Avabel.”

Voor Stichting Inclusief Midden-Gelderland was de presentatie van de derde editie van Inclusief Magazine zeker ook een hoogtepunt. Dit magazine vol met verhalen over werkgevers die inclusief werkgeven én inclusieve werknemers uit de regio Midden Gelderland, wordt voor het derde jaar op rij uitgegeven door de stichting. De uitgave van dit magazine werd mogelijk gemaakt door stichting Inclusief Midden-Gelderland, arbeidsontwikkelbedrijf Scalabor, UWV en Werkgeversservicepunt Midden-Gelderland. De eerste exemplaren van Inclusief Magazine werd door Mirjam Groenendijk, secretaris van de stichting, uitgereikt aan Henk Dekker, voorzitter van ondernemersvereniging Lindus Liemers en Toni Iniguez Najdanovski van OKA (Ondernemers Kontakt Arnhem).
Ligt het Inclusief Magazine ondertussen nog niet op je deurmat? Vraag een of meerdere exemplaren aan voor in de wachtruimte of kantine, via info@inclusiefmiddengelderland.nlmiddengelderland.nl en het magazine wordt je z.s.m. toegestuurd.

Wil je toch liever de hele uitzending terugkijken? Dat kan.
(De uitzending duurt 75 minuten).

Foto: Mirjam Groenendijk overhandigt het eerste exemplaar van Inclusief Magazine aan Henk Dekker.

(Bronvermelding artikel: ‘Samen Voor een Baan’ en ‘Op naar de 100.000’)